Sälja bostad?
Jämför mäklararvoden i Västerås

Få offerter från olika mäklare & välj den bästa!

MäklarOfferter hjälper bostadssäljare att gratis jämföra mäklararvoden i Västerås. Få förslag på mäklararvoden från mäklare i Västerås som du sedan kan välja mellan.

Få högre försäljningspris Spara tid & pengar Kvalitetssäkrade mäklare
  • Hitta bästa mäklaren för dig
  • Få högre försäljningspris
  • Spara tid & pengar
  • Kvalitetssäkrade mäklare
Jämför mäklare

Jämför mäklararvoden i Västerås

Beskriv bostaden du vill sälja

Bostadsrätt

Villa

Radhus/parhus

Fritidshus

Tomt

Genom att fortsätta accepterar du våra användarvillkor.

Så fungerar MäklarOfferter

Fyll i formuläret

Fyll i formuläret

Beskriv bostaden som du vill sälja i formuläret ovan.

Jämför mäklararvoden

Jämför mäklararvoden

Upp till fem mäklare kontaktar dig så du kan jämföra deras erbjudanden och arvoden.

Välj bästa mäklaren

Välj bästa mäklaren

Välj mäklaren som passar bäst för din försäljning.

Statistik för mäklararvoden i Västerås ¹

39 902 kr

Genomsnittligt mäklararvode

35 000 kr

Median

Fast arvode

Vanligaste arvodestypen

3 %

Genomsnittlig procent

Figur: Fördelningsdiagram över mäklararvoden i Västerås: Det genomsnittliga mäklararvodet i Västerås är 39 902 kr och den vanligaste arvodestypen är Fast arvode. Detta kan översättas till ett procentarvode på 3%. Statistiken baseras på uppgifter som bostadssäljare rapporterat in de senaste 18 månaderna.

Viktigt att tänka på gällande mäklararvoden

Det händer att vi på MäklarOfferter får frågan ”Vad kostar mäklararvodet?” eller ”Vilken procent ligger mäklararvodet på?”. Det är lite som att svara på frågorna:

-Vad kostar en lägenhet? Vad kostar en bil?

Vad en lägenhet kostar beror på flera faktorer såsom: läge, storlek, skick, materialval med mera. Priset på ”en lägenhet” kan som vi alla vet skilja miljontals kronor. Vad en bil kostar beror på bilens prestanda, finesser, kvalitet och tillval. Därför kan en enkel liten bil kosta en tiondel av vad den fina snabba sportbilen kostar.

På samma sätt kan mäklararvoden mellan olika mäklare skilja en hel del och oftast finns det goda skäl till det. Många gånger beror det på vad som ingår i arvodet och hur bra jobb mäklaren kan göra. Det finns t.ex. så kallade lågprismäklare eller gör-det-själv-mäklare som t.ex. lägger över arbetet med visningen på dig som säljare. Du gör då i praktiken mäklarens jobb, men får ändå betala ett arvode. Det är också vanligt att du hos en lågprismäklare får betala mäklararvodet oavsett om bostaden blir såld eller inte, något som de flesta vanliga mäklare inte tar betalt för.

Det är viktigt att du inte stirrar dig blind på mäklararvodet, utan att du tittar på vad du faktiskt får för pengarna. I mäklararvodet brukar det vanligtvis ingå värdering av fastigheten, fotografering, annonsering och visning av fastigheten, juridiska råd kring försäljningen och kontraktsskrivning samt deklarationshjälp. Men som vi nämnde tidigare så kan detta variera från mäklare till mäklare, så jämför och se vad som faktiskt ingår i de olika mäklarnas erbjudanden.

I mäklararvodet ingår alltså mycket mer än att bara föra samman säljare och köpare, men det är just momentet att föra samman köpare och säljare som är det viktigaste och mest avgörande gällande om din försäljning blir lyckad eller inte. En bra mäklare som säljer mycket i ditt område kan även ha potentiella köpare i det egna köparregistret eller ha spekulanter som varit på visningen av ett liknande objekt som mäklaren nyligen har sålt. Den bästa mäklaren för dig är alltså mäklaren som kan få din bostad såld både snabbare och till ett högre försäljningspris när försäljningsprocessen väl är igång.

Att bara titta på arvodets storlek utan att titta på vad det är du egentligen får för pengarna är därför ett misstag. Jämför flera olika mäklare, deras arvoden och vad som faktiskt ingår i mäklararvodet noggrant innan du fattar ett beslut. Oftast lönar det sig att helt enkelt välja den mäklare som verkar bäst och som passar din försäljning bäst, även om det innebär ett par tusenlappar mer i mäklararvode.

Fördelning mellan olika arvodestyper i Västerås

Man brukar använda sig av någon av fyra olika typer av arvodesmodeller i samband med en bostadsförsäljning. Så här ser fördelningen ut mellan de olika arvodestyperna i Västerås

Rörligt mäklararvode (fast procentsats)

Rörligt mäklararvode, även kallat fast procentsats eller procentarvode, är ett mäklararvode där arvodet är en viss procent av bostadens försäljningspris. Mäklaren får alltså mer i arvode ju mer bostaden säljs för. Procentsatsen brukar ligga på mellan 1,5-7% av bostadens försäljningspris, beroende på försäljningsobjektets värde samt vad som ingår i arvodet. Ett lågt uppskattat försäljningspris brukar innebära en högre procentsats och ett högt uppskattat försäljningspris brukar medföra en lägre procentsats.

Fördelen med den här modellen är att den uppmuntrar mäklaren till att sälja din bostad till ett så högt pris som möjligt för att därmed själv få en högre provision. Det gör förstås att mäklararvodet kanske blir högre än vad du tänkt dig från början, men samtidigt har du ändå tjänat ännu mer på affären eftersom din bostad sålts för högsta möjliga pris.

Fast mäklararvode

Fast mäklararvode är ett i förväg bestämt fast belopp som inte är beroende av försäljningsbeloppet. Med andra ord så är arvodet detsamma oavsett vilket pris din bostad säljs för.

Fördelen med ett fast arvode är att du redan på förhand vet vad du ska betala och nackdelen är kanske att mäklaren inte blir lika motiverad att försöka sälja din fastighet till ett så högt pris som möjligt eftersom det inte finns något som lockar och driver mäklaren som till exempel ett högre arvode. Fast arvode är en modell som är vanlig för bostäder där bostadens värde är lägre än en miljon.

Trappsats (arvodestrappa)

En arvodestrappa, eller trappsats som det även kallas, är ett mäklararvode där man har en lägre procentsats upp till en viss gräns på försäljningsbeloppet och en annan högre procentsats på allt över den gränsen. (T.ex. 2% på allt upp till 2 miljoner kronor och 10% på allt över 2 miljoner kronor). Detta innebär att man betalar ett förhållandevis lägre arvode om lägenheten skulle säljas till ett pris som ligger under gränsen, men arvodet blir högre om lägenheten säljs till ett pris som ligger över den överenskomna gränsen.

Fördelen är förstås att mäklaren motiveras ännu mer att försöka få ut ett så högt försäljningspris som möjligt. Den här typen av arvodesmodell är vanligare i storstäder och ofta är det bostadssäljarna själva som efterfrågar den här typen av arvode.

Kombinerade arvodestyper

En annan ganska vanlig ersättningsform är utformad så att arvodet är uppdelat i en fast och en rörlig del. Den fasta delen täcker de fasta kostnaderna kring en försäljning som värdering och annonskostnader, det är alltså en redan förutbestämd summa. Den rörliga delen är en procentsats som beräknats utifrån det uppskattade värdet av fastigheten. Lyckas mäklaren sälja fastigheten för mer än det uppskattade värdet så får vederbörande provision på den summan som överstiger det uppskattade värdet.

¹ Statistiken baseras på uppgifter som bostadssäljare har lämnat om sina försäljningar. MäklarOfferter strävar efter att tillhandahålla så korrekt information som möjligt, men uppgifterna kan trots detta avvika från de faktiska siffrorna, så uppgiftstagarna uppmanas att alltid själva kontrollera uppgifterna. MäklarOfferter är inte ansvarigt för eventuella fel, oriktigheter, skador eller andra påföljder som kan uppstå av användandet av informationen som tillhandahålls genom MäklarOfferter.

Nöjda bostadssäljare i Västerås

Läs omdömen från några av de tiotusentals nöjda bostadssäljare som har jämfört och anlitat mäklare genom MäklarOfferter.

Visa fler omdömen

Det funka bra

Birgitta S. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Bra.

Jonny B. - Säljare av villa i Västerås

Fick snabb kontakt med flera mäklare.

Magnus T. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Fungerade jättebra.

Zixuan L. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Fungerade otroligt bra.

Susanne B. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Fungerade utmärkt

Åsa E. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Fungerade utmärkt.

Joanna D. - Säljare av villa i Västerås

Fungerade väldigt bra!

Alexander Å. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Fungerade väldigt bra!

Ing-Marie L. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Mycket bra. Snabbt svar.

Berith S. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Perfekt, snabbt och effektivt.

Birgul A. - Säljare av radhus/parhus i Västerås

Smidig tjänst

Stig M. - Säljare av villa i Västerås

Smidig tjänst.

Anna A. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Tjänsten fungerade bra.

Jan B. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Perfekt tjänst som jag definitivt kommer använda nästa gång jag ska sälja.

Björn B. - Säljare av villa i Västerås

Fick snabba svar från flera mäklare. Skulle rekommendera MäklarOfferter till mina vänner.

Fredrik N. - Säljare av villa i Västerås

Hur smidigt som helst att lämna in en förfrågan hos er och sedan bli kontaktad av intresserade mäklare. Ni får toppbetyg.

Anneli E. - Säljare av villa i Västerås

Fungerade bra.

Inger A. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Smidigt och bra!

Conny K. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Fungerade bra!

Robin F. - Säljare av villa i Västerås

Toppen! Bra hjälp att få kontakt med flera mäklare på ett enkelt sätt.

Ketty E. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Det var smidigt! Fick kontakt med flera mäklare som visade intresse.

Mikael R. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Fungerade jättebra, kom i kontakt med flera mäklare och kunde på ett enkelt sätt jämföra. Valde en som jag tror jag inte hade kontaktat om dom inte kommit via er.

Andreas L. - Säljare av radhus/parhus i Västerås

Riktigt smidigt.

Erika S. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Kom snabbt i kontakt med mäklarna.

Per K. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Fick snabbt kontakt med flera mäklare och valde ut den jag trodde skulle göra det bästa jobbet.

Thimmy W. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Det var helt okej. Vi hade bra möten med flera mäklare.

Christer B. - Säljare av villa i Västerås

En tumme upp då jag fick bra alternativ på intresserade mäklare. Precis som jag önskade!

Krister Christina L. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Jättebra! Min kusin tipsade om er, hon har använt er tidigare för inte så länge sen för en bostad i Lund och detta fungerade alldeles utmärkt för mig i Västerås. Har redan rekommenderat er vidare.

Birgitta G. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Ger mig som försäljare möjlighet att välja utan att själv ringa runt och kolla.

Marie G. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Det fungerade bra och fick kontakt med flera mäklare som kom ut på besök.

Sara E. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Blev kontaktad av flera mäklare ganska så snabbt.

Jessica F. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Utmärkt.

Marie B. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Det var bra och fick svar från flera mäklare.

Erik H. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Alla mäklare som hörde av sig och kom hem och presenterade sina tjänster var bra. Bra kvalitet på alla.

Carina B. - Säljare av radhus/parhus i Västerås

Fungerade faktiskt riktigt bra.

Håkan S. - Säljare av villa i Västerås

Bra tjänst!

Inga-Lill Och Kjell K. - Säljare av radhus/parhus i Västerås

Jag rekommenderar denna tjänst till andra.

Robert T. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Enkelt och bra.

Ingegerd F. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Väldigt bra! Skönt att slippa leta mäklare. Fick flera olika mäklare som hörde av sig och som vi kunde jämföra och välja mellan.

Maja R. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Därför har tiotusentals bostadssäljare valt MäklarOfferter

Hitta bästa mäklaren

Hitta bästa mäklaren

Genom att jämföra mäklare hittar du mäklaren som är bäst för dig.

Tjänsten är gratis

Tjänsten är gratis

MäklarOfferter är helt gratis för dig som är bostadssäljare.

Få högre försäljningspris

Få högre försäljningspris

Hitta mäklarna som får högst försäljningspris i ditt område.

Spara tid & pengar

Spara tid & pengar

Du slipper leta mäklare själv & kan enkelt välja bästa erbjudandet.

Kvalitetssäkrade mäklare

Kvalitetssäkrade mäklare

Alla mäklare på MäklarOfferter är kvalitetssäkrade genom FMI.

Inga förpliktelser

Inga förpliktelser

Du är inte bunden att anlita någon av mäklarna som vi förmedlar.

Kvalitetssäkrade mäklare i Västerås

MäklarOfferter samlar löpande in omdömen om mäklare för att du som bostadssäljare ska kunna känna dig trygg. MäklarOfferter kräver att mäklare som vill ansluta sig är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Jämför mäklare i Västerås

Tidigare hjälpta bostadssäljare